Spelersgroepen

Theatercursussen bij het Groninger Studenten Toneel

Het schooljaar wordt verdeeld in vier blokken, waarvan ieder blok bestaat uit negen lessen. Het eerste blok zal van 20 september tot 17 november zijn. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor welke spelersgroep je je in wil schrijven. Aanmelden kan door te klikken op de activiteit!

Wat kun je verwachten van een spelersgroep?

  • Wekelijks twee uur theater spelen met een gezellige groep GST'ers

  • Lessen die gegeven worden door ervaren docenten, waarvan de invulling verschilt per docent 

  • Samen naborrelen na het spelen

Wat verwachten wij van jou? 

  • Als je je inschrijft voor een spelersgroep verwachten we dat je aanwezig bent, en bereid bent het werk voor de gekozen spelersgroep te doen. Mocht je niet kunnen ben je gediend dit aan te geven aan de Commissaris Interne Betrekkingen of de theaterdocent.

  • Wij vinden jullie mening erg belangrijk: voor feedback, het aandragen van thema’s en algemene vragen.

Voor vragen met betrekking tot de spelergroepen kan je mailen naar internebetrekkingen@groningerstudententoneel.nl


De docenten & de lessen

Op de maandagavond: Francien Homan

Theatertapas

Hoi! Ik ben Francien Homan. Ik ben in juni afgestudeerd aan de Theateropleiding Selma Susanna in Amsterdam en werk nu aan een solo die ik in oktober ga opvoeren. Daarnaast werk ik als redacteur voor verschillende uitgeverijen en ben ik regelmatig achter mijn piano, of op een yogamat te vinden.


In de cursus Theatertapas krijg je bite-size les in een verscheidenheid aan theaterdisciplines. We gaan fysiek werken, aan stemgebruik, gebruik van de ruimte en aan speltechnieken. Aan de hand hiervan ontwikkel je bewustzijn van jezelf op een podium en kun je vrijer spelen. Welk gevoel breng je over? En hoe kun je het publiek zonder woorden toch veel vertellen?


Het wordt een bruisende cursus met elke week wat nieuws en vooral heel veel lol. Kom als jezelf, met een open blik en zin om het theatervak te ontdekken.

Francien_Homan.jpg


Imke_Mol.jpg

Op de dinsdagavond: Imke Mol

Improvisatie

Hoi! Mijn naam is Imke Mol. Na een studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur in Groningen (ik speelde zelfs ooit mee in een voorstelling van het GST!) vertrok ik naar Gent, en daar ben ik in 2019 afgestudeerd aan de toneelschool KASK Drama. Sindsdien maak en speel ik voorstellingen met mijn eigen collectief WOLF WOLF en speel ik bij het Ensemble Theater Antwerpen. En momenteel volg ik de master Muziektheater aan ArtEZ in Arnhem.


Tijdens mijn lessen gaan we aan de slag met improvisatie, dus met toneelspelen zonder dat er van tevoren tekst vaststaat. Het is verleidelijk om tijdens het improviseren snel toe te (willen) werken naar een heftige climax, met veel ruzies, veel gekheid en veel geschreeuw. Dat is misschien wel leuk en geinig om te doen, maar lang niet altijd het interessantst. Ik ben daarom ook meer geïnteresseerd in “normaalheid” -misschien soms zelfs saaiheid?-, echtheid, verstilling en verdieping in improvisatiescènes. We gaan met elkaar onderzoeken wat daar de kracht van kan zijn.Ervaring is niet nodig, en laat ook zeker verlegenheid of de gedachte/angst dat jij niet zou kunnen improviseren je niet tegenhouden om je bij dit blok aan te sluiten. Iedereen kan namelijk improviseren, dus jij ook!


Op de woensdagavond: Marijke Meems

Werken met tekst

Marijke is theaterdocent en actrice. Heeft in tal van voorstellingen gespeeld. Van korte festival voorstellingen tot Shakespeare in het theater. Daarnaast heeft ze veel lesgegeven aan middelbare scholieren en regisseert ze koren. Ze is moeder van Teuntje (2 jaar), getrouwd met Piet en woont in Middelstum.

Een toneeltekst wordt geschreven met een bedoeling. Soms staat die bedoeling erbij, maar vaak ook niet. Het is dan aan de acteurs om de tekst te interpreteren. Wat heeft de schrijver bedoeld met deze tekst en hoe speel ik dat dan? Wat in deze tekst raakt mij, of wat juist niet en hoe krijg ik het dan met goed fatsoen mijn strot uit? En wat als we de tekst gebruiken, maar een heel andere setting gebruiken waardoor het helemaal uit zijn verband wordt gerukt, wat gebeurt er dan?

In dit blok gaan we samen het onderzoek aan wat je met theatertekst kunt doen. Marijke zal in de eerste lessen allerlei teksten en scenes meenemen, maar ook de studenten uitdagen met tekst te komen. Met de meegebrachte teksten gaan werken. Samen kijken we naar: wat als we de bedoeling van de schrijver verwerpen, of als we de man de vrouwenrol laten spelen en welke vragen er ook maar opkomen. In de tweede helft van het blok gaat de groep scenes kiezen om aan te repeteren. Er wordt indien gewenst toegewerkt naar een presentatiemoment waarin de studenten aan elkaar en wie weet een select publiek kunnen laten zien wat het onderzoek is geweest.

Marijke_Meems.JPG
DagTijdLocatieDocentThema
Maandag19:15-21:15UsvaFrancien HomanTheatertapas
Maandag21:30-23:30UsvaFrancien HomanTheatertapas

Dinsdag19:00-21:00Le Petit TheatreImke MolImprovisatie
Dinsdag21:15-23:15Le Petit TheatreImke MolImprovisatie

Woensdag19:00 - 21:00Werktheater MoiMarijke MeemsWerken met tekst
Woensdag21:15 - 23:15Werktheater MoiMarijke MeemsWerken met tekst

Onze sponsoren