Spelersgroepen

Theatercursussen bij het Groninger Studenten Toneel

Het schooljaar wordt verdeeld in vier blokken, waarvan ieder blok bestaat uit negen lessen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor welke spelersgroep je je in wil schrijven. Aanmelden kan door te klikken op de activiteit!

Wat kun je verwachten van een spelersgroep?

  • Wekelijks twee uur theater spelen met een gezellige groep GST'ers;

  • Lessen die gegeven worden door ervaren docenten, waarvan de invulling verschilt per docent;

  • Samen gezellig naborrelen na het spelen.

Wat verwachten wij van jou? 

  • Als je je inschrijft voor een spelersgroep verwachten we dat je aanwezig bent, en bereid bent het werk voor de gekozen spelersgroep te doen. Mocht je niet kunnen ben je gediend dit aan te geven aan de Commissaris Interne Betrekkingen & de theaterdocent.

  • Wij vinden jullie mening erg belangrijk: voor feedback, het aandragen van thema’s en algemene vragen.

Ben je nog geen lid maar wel enthousiast geworden en wil je een keer een proefles nemen? Stuur dan een mail naar internebetrekkingen@groningerstudententoneel.nl. Ook andere vragen over spelersgroepen worden zo snel mogelijk beantwoord!

Let op! Bij het aanmelden voor een spelersgroep geef je toestemming voor het maken en gebruik van eventuele foto's met jou erop die gemaakt zijn tijdens de spelersgroep.Op de dinsdagavond: Benjamin de Graaff
Monologen

Hoi! Mijn naam is Benjamin de Graaff, 27 jaar, en naast mijn dagelijkse werk als neuropsycholoog volg ik een opleiding tot regisseur in de amateurkunst. Aankomend blok geef ik de lessenserie “Monologen”.

“Als hij mij toen had geroepen. Of misschien alleen maar naar me om had gekeken, dan had ik geen weerstand geboden, dan was ik, wist ik, wist ik zeker, zonder twijfel opgestaan. Dan was ik achter hem aan gelopen, ons leven uit, dan had ik alles opgegeven, mijn toekomst, ons
kind, jou. Met volle overtuiging.”

UIT: EYES WIDE SHIT (Jibbe Willems)

De monoloog: een verschrikking voor de een (“wat veel tekst!”), een heerlijke kans om even in de spotlights te staan voor de ander.
Voorgedragen door een kundige verteller kan een monoloog een volle zaal in verroering brengen.
Maar: hoe kom je daar? Hoe breng je een monoloog met volle overtuiging? Hoe creëer je een sfeer in de zaal waardoor het hele publiek aan je lippen hangt?

In negen lessen gaan we bekende monologen voordragen, ontdekken welke tools je in kan zetten
om je verhaal kracht bij te zetten, én gaan we bezig om onze eigen monologen te schrijven. Aan het
eind van de lessenserie heb je een gereedschapskist met tools die je kan inzetten om zelf bezig te
gaan met een monoloog (bijvoorbeeld voor een auditie), en om anderen te helpen met hun
monoloog.

Thema’s die onder andere voorbijkomen in de lessen:
- Muzikaliteit (volume, ritme, toonhoogte, etc.) in je stem inzetten in een monoloog.
- Gebruik maken van ruimte, stiltes en contact met het publiek.
- Ervaringen en emoties uit je eigen leven gebruiken als inspiratie voor schrijven en als motor voor je voordracht
- Schrijftechnieken om lekker creatief bezig te kunnen gaan met schrijven, en niet te kritisch te zijn op jezelf


Foto_Benjamin_de_Graaff.jpeg


IMG-20220802-WA0021_1.jpg

Op de woensdagavond: Denise Pippel
"Theater maken"

Dag allemaal,
Mijn naam is Denise Pippel. In 2019 ben ik afgestudeerd aan de Theater Docent opleiding Artez Arnhem. Sinds anderhalf jaar woon ik in Groningen, hier geef ik les bij cultureel centrum Vrijdag. Naast het lesgeven vind ik het leuk om (geëngageerd) theater te maken.

Omdat iedereen zijn eigen rugzak aan ervaring meeneemt zullen we aan de hand van het TASC model theatermateriaal gaan ontwikkelen. TASC staat voor Thinking Actively in a Social Context (Wallace, 2000). Een fijne, handige tool om stap voor stap te gaan ontdekken wat de mogelijkheden zijn in het spelenderwijs maken van theatermateriaal. 

In de 9 theaterlessen van het GST zal je eigenaarschap worden aangewakkerd aan de hand van improvisatie en gerichte opdrachten. 
We gaan exploreren wanneer een tekst theatraal wordt, componeren op de vloer en theatraliseren met spelers. Je zal veel eigen materiaal maken; van je eigen teksten schrijven tot het ontwikkelen van je eigen scenografie. Zo kruip je dus niet alleen in de huid van de speler, maar ook van de maker en regisseur. 

Dus heb jij zin om je turbulente tinderleven op de bühne te zetten, of juist te kijken hoe marktplaatsadvertenties theatraal worden? 

Dan zie ik je graag op de woensdagavond verschijnen!

Disclaimer: voor deze lessen hoef je geen turbulent tinderleven noch een marktplaatsprofiel te hebben. 


Op de woensdagavond: Roy Schepers
"Tegenkleuren"

Hey! Ik ben Roy. Sinds 2000 in Groningen; hier heb ik Engels en Psychologie gestudeerd. Ik heb 15 jaar ervaring met improvisatietheater; eerst als speler, later ook als docent. Ik ben ervaren met shortform improvisatie, zoals Theatersport, en met langere vormen, zoals De Vloer Op. Op dit moment volg ik een regie-opleiding bij VRIJDAG. Ik hou van theater in al zijn vormen. Dit is m'n derde spelersgroep bij GST — bevalt me uitstekend allemaal.

Deze keer gaan we werken met 'meekleuren' & 'tegenkleuren', en dat gaat zorgen voor spannend en explosief toneel. Denk bijvoorbeeld aan twee acteurs die op dezelfde fluisterende toon praten: dat is meekleuren. Als er daarna iemand schreeuwend opkomt, is dat tegenkleuren.

Tegenkleuren kan tussen personages, maar ook binnen één personage. Je kunt op een enthousiaste toon opsommen wat je allemaal leuk aan iemand vindt (je toon kleurt mee) maar je kunt het ook met afschuw zeggen. Dat tweede levert enorm interessant spel op, met diepgang.

We verkennen de verschillende instrumenten die je als acteur kan inzetten (zoals toon, gezichtsuitdrukking, houding, positie op toneel), en ontdekken wat er gebeurt als je die in tegengestelde richting inzet! We passen dit toe in geïmproviseerde scènes (à la De Vloer Op), met ruimte voor drama en humor.

Deze spelersgroep is geschikt voor iedereen.
Beginnende spelers merken hoe gaaf & comfortabel het is om geïmproviseerde (dramatische) scènes te spelen; gevorderde spelers leren over regie, en krijgen tools voor spanning en diepgang. Nooit meer een saaie scène met twee ruziënde mensen, zonder dat je denkt: ik probeer de ander te knuffelen.

20220424_182729.jpg


Dag

Tijd

Thema

Docent

Locatie

Dinsdag

18:00-20:00

Monologen

Benjamin

De Witte Schuit

Dinsdag

20:15-22:15

Monologen

Benjamin

De Witte Schuit

Woensdag

18:45-20.45

Theater maken

Denise

Werktheater Moi

Woensdag

21:00-23:00

Tegenkleuren

Roy

Werktheater Moi


De inschrijvingen van de spelersgroepen gaan open op 7 november 17.00 en sluiten 13 november 23.59.
De spelersgroepen zelf beginnen in de week van maandag 14 november en eindigen in de week van maandag 23 januari.