Spelersgroepen

Theatercursussen bij het Groninger Studenten Toneel

Het schooljaar wordt verdeeld in vier blokken, waarvan ieder blok bestaat uit negen lessen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor welke spelersgroep je je in wil schrijven. Aanmelden kan door te klikken op de activiteit!

Wat kun je verwachten van een spelersgroep?

  • Wekelijks twee uur theater spelen met een gezellige groep GST'ers;

  • Lessen die gegeven worden door ervaren docenten, waarvan de invulling verschilt per docent;

  • Samen naborrelen na het spelen.

Wat verwachten wij van jou? 

  • Als je je inschrijft voor een spelersgroep verwachten we dat je aanwezig bent, en bereid bent het werk voor de gekozen spelersgroep te doen. Mocht je niet kunnen ben je gediend dit aan te geven aan de Commissaris Interne Betrekkingen & de theaterdocent.

  • Wij vinden jullie mening erg belangrijk: voor feedback, het aandragen van thema’s en algemene vragen.

Voor vragen met betrekking tot de spelergroepen kan je mailen naar internebetrekkingen@groningerstudententoneel.nl

Let op! Bij het aanmelden voor een spelersgroep geef je toestemming voor het maken en gebruik van eventuele foto's met jou erop die gemaakt zijn tijdens de spelersgroep.Op de dinsdagavond: Henry met De Kersentuin

Over mijzelf: 

Henry Alles, theatermaker, initiator van culturele producties op locatie en bouwer van verplaatsbare  werkplekken voor kunstenaars die ook nog eens werkt met eten als gespreksonderwerp? Ja, want dat  komt er bij kijken als je veel op locatie werkt. Ik maak mijn voorstellingen meestal vanuit de mens en het  landschap waarin zij leeft of woont, zodat iets wat gebeurd ook echt ergens gebeurd. In het verleden heb  ik gewerkt met o.a. locatietheatermakers PeerGrouP, jongerentheater DOX en KRANG, Grand Theatre,  National Theatre Wales, Los Angeles Poverty Department en het Russische Nikola Lenivets. Sinds het  begin van de pandemie ben ik weer terug in Groningen en maakte vorig jaar Bitterzoet TV waarin het  publiek online meeat en keek naar performances over de toekomst van ons eten, uiteraard i.s.m. met  een lokaal restaurant.  

Anderen over mij: 

Paul van der Laan (theatermaker en acteur theatergroep Bambi): ‘In wat hij (Henry) ook doet, hij zet  de mensen met wie hij samenwerkt in hun kracht. Op die manier haalt hij het beste in anderen naar  boven. En in zichzelf’.  

Holger Nickisch (tentoonstellingsmaker): ‘als geen ander belichaamt hij (Henry) vanzelfsprekend onze  wens naar inclusiviteit van elke hedendaagse kunstpraktijk’. 

Over de lessen: 

Ik verheug me op de lessen omdat voor mij dat een prachtige kans is om met jullie na te denken over de  wereld waarin we leven. Hoe? Door ons helemaal te richten op de derde akte van Tjechov zijn  beroemde Kersentuin waarin het hele ensemble van het stuk aanschuift voor een diner en praat over de  Kersentuin en hoe het nu verder moet nu het geld op is. Ook nu, terwijl wij deze repetities doen, is veel  aan de hand in de wereld van energie, ecologie en economie. Maar nee, laten we het niet te ingewikkeld  maken en gewoon aan tafel gaan en de tekst proeven, aanhoren, geuren van eten toevoegen, onze  maskers afdoen of weer opdoen, muziek op de achter- of voorgrond, en laten we ons meevoeren, door  elkaar heen praten, afgeleidt worden door de telefoon, in slaap vallen, dromen en iedere les opnieuw  ontdekken dat onze hele wereld schuilgaat in een paar pagina’s tekst.

Henry_Alles.jpeg


20220424_182729.jpg

Op de woensdagavond: Roy met Waarachtig spel

Over mij
Ik woon sinds 2000 in Groningen; hier heb ik Engels en Psychologie gestudeerd. Ik heb 15 jaar ervaring met improvisatietheater; eerst als speler, later ook als docent. Ik ben ervaren met shortform improvisatie, zoals Theatersport, en met langere vormen, zoals De Vloer Op. Op dit moment volg ik een opleiding tot regisseur amateurtoneel bij VRIJDAG in Groningen. Ik houd van theater in al zijn vormen, van Sophokles tot modern bewegingstheater.

Over de lessen:
In deze cursus werken we aan mooi, spannend, en waarachtig spel. We gebruiken technieken die je helpen om comfortabel en goed te spelen, en we werken aan rust en contact op het toneel. Uiteindelijk speel je geïmproviseerde scènes in de stijl van De Vloer Op. Je leert improviseren zonder dat je grappig of interessant probeert te doen, maar: de scènes worden zeker interessant, en zeker ook grappig.


DagTijdThemaDocentLocatie
Dinsdag19:00-21:00De KersentuinHenryWerktheater Moi
Dinsdag21:15-23:15De KersentuinHenryWerktheater Moi
Woensdag19:00-21:00Waarachtig SpelRoyDe Witte Schuit
Woensdag21:15-23:15Waarachtig SpelRoyDe Witte Schuit


De spelersgroepen beginnen in de week van maandag 2 mei.

Onze sponsoren