Spelersgroepen

Spelersgroepen blok 1

Theatercursussen bij het Groninger Studenten Toneel

Het schooljaar wordt verdeeld in vier blokken, waarvan ieder blok bestaat uit negen lessen. Het eerste blok zal van 21 September tot 20 November zijn. In deze negen lessen wordt er toegewerkt naar een klein eindproduct. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor welke spelersgroep je je in wil schrijven.
Aanmelden kan door te klikken op de activiteit!

Spelersgroepen tijdens COVID-19
Wanneer er toneel gespeeld wordt is de anderhalve meter afstand volgens de huidige regels niet noodzakelijk, ga er dus ook vanuit dat wanneer je je opgeeft voor een spelersgroep mensen met je in contact zullen zijn. Naar aanleiding van de corona maatregelen van het RIVM hebben hebben wij besloten om met een kleiner aantal mensen in de spelersgroepen te gaan werken. Om dit te compenseren is er een extra spelersgroep! Vier fantastische theaterdocenten gaan het eerste halfjaar met jullie aan de slag en op deze pagina stellen we ze even aan je voor.

Verder bevindt zich op deze pagina het lesrooster en een korte introductie van wat je kan verwachten in elke spelersgroep. 

Wat kun je verwachten van een spelersgroep?

  • Wekelijks twee uur theater spelen met een gezellige groep GST'ers

  • Lessen die gegeven worden door ervaren docenten, waarvan de invulling verschilt per docent 

  • Samen naborrelen na het spelen

Wat verwachten wij van jou? 

  • Als je je inschrijft voor een spelersgroep verwachten we dat je aanwezig bent, en bereid bent het werk voor de gekozen spelersgroep te doen. Mocht je niet kunnen ben je gediend dit telefonisch aan te geven aan de Commissaris Interne Betrekkingen of de theaterdocent.

  • Wij vinden jullie mening erg belangrijk: voor feedback, het aandragen van thema’s en algemene vragen.

Voor vragen en/of met betrekking tot de spelergroepen kan je mailen naar internebetrekkingen@groningerstudententoneel.nl


De docenten en zijn of haar lesdoelen

Op de maandagavond: Marjolein Inklaar
Marjolein is een gedreven theaterdocent, ze speelt sinds 2004 improvisatietheater en het heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. Wat ze fijn vindt aan theater en met name improvisatietheater is de connectie die je hebt met de medespelers, je bent volledig op elkaar aangewezen, speelt op elkaar in en laat de ander stralen. Ook vindt ze het tof aan theater dat het eerlijk maakt, we kunnen ons in de dagelijkse wereld vaak verschuilen achter vanalles, en terwijl theater lijkt dat je maskers opzet, vaak vallen daar de maskers af. Ze is sinds 2010 zelfstandige in de theater- en communicatiewereld.

Op maandagavond zal er met Marjolein gekeken worden naar film acteren. Er zal gestart worden vanuit de basis beginselen, hoe doe je dit, waar moet je op letten en wat is het verschil met op toneel staan? Daarna werk je verder vanuit een karakter, hoe breng je emotie over en hoe laat je deze persoon zo echt mogelijk aanvoelen. Vanuit improvisatie wordt script ontwikkeld. Ook zal er meer theoretische uitleg gegeven worden. Er wordt naar een zelfgemaakte film toegewerkt. Voor deze groep zal er expliciet toestemming gegeven moeten worden om je te laten filmen.

Competenties:

-De speler leert het verschil kennen en herkennen tussen film en toneel acteren

-De speler weet de stap te zetten van bedacht karakter naar personage dat  echt aanvoelt

-De speler leert de basisbeginselen van film acteren vanuit improvisatie

-De speler leert zich artistiek te kunnen verantwoorden

marjolein.jpg
Marjolein Inklaar


Op de dinsdagavond: Tim van der Molen

Tim van der Molen is Docerend Theatermaker. Hij werkt dus vooral met amateurs in lessen en aan voorstellingen. Hij heeft docent theater gestudeerd in Arnhem en heeft de afgelopen 3 jaar al lesgegeven en geregisseerd bij het GST. Verder werkt hij als docent bij de Noordelingen en middelbare scholen en regisseert hij o.a. bij A-way en Stichting speelgoud. Ook is hij een van de organisatoren van Het Verbond Groningen, een theaterweekend voor amateur en professioneel theater uit groningen stad.

Op de dinsdagavond ga je met tim werken aan teksttheater en hoe je van tekst naar een stuk gaat. Er zal begonnen worden met teksten lezen en analyseren en rolverdeling. Vervolgens zal je je door middel van improvisatie verder verdiepen in je rol door stukken uit te spelen waar in de tekst enkel naar verwezen wordt. Zo krijg je beter beeld van zijn/haar belevingswereld. De lessen zullen verder gaan over tekstbehandeling en spelcoaching. Om in deze lessen zoveel mogelijk te leren is het ook de bedoeling dat je thuis het een en ander doet. Als je je inschrijft voor deze spelersgroep wordt er van je verwacht dat je dit ook af hebt wanneer dit van je gevraagd wordt.

Competenties:

-De speler vergroot zijn/haar referentiekader wat betreft teksttoneel

-De speler weet hoe je een theatertekst analyseert

-De speler kan de theatertekst op verschillende manieren overbrengen en opvoeren

-De speler begrijpt de tekst die hij/zij/hen speelt

-De speler maakt een eigen vertaling van de tekst naar de vloer

foto_tim.jpg
Tim van der Molen


Op de woensdagavond: Corrie Bansema

Dit is Corrie, derdejaars student van Docent Theater. Studeren doet ze in Leeuwarden, maar ze is een geboren en getogen Groninger! Ze vind het daarom ontzettend leuk dat ze hier les gaat geven bij het GST! Theater vindt ze het mooiste middel om mensen raken, iets te laten ervaren of aan het denken te zetten. Het is de veelzijdigheid die haar fascineert. Naast haar liefde voor theater en Groningen, houdt ze van thee, katten en chocola.

Op woensdagavond ga je met Corrie verschillende theaterdisciplines langs. In de eerste lessen maak je kennis met theater en wordt er gekeken naar hoe je jezelf op toneel presenteert. Verder zal elke les er anders uitzien en zal theater breed behandeld worden. Tijdens deze lessen zullen er verschillende thema’s binnen het theater aan bod komen om zo in aanraking te komen met zoveel verschillende stromingen binnen het theater. Denk hierbij aan improvisatie, bewegingstheater of elementair spel. We stimuleren voornamelijk nieuwe leden om de oriëntatiegroepen te kiezen, maar ook oude leden die het leuk lijken om een veelzijdig theateraanbod te krijgen.

Competenties:

-De speler leert deze les kennismaken met verschillende theaterdisciplines

-De speler leert deze les artistieke keuzes te beargumenteren

-De speler ontwikkelt kennis van toneel vaardigheden

-De speler ontwikkelt zichzelf door middel van elementair spel in de theater beginselen

corrie.jpg
Corrie Bansema


Op de vrijdagavond: Anne Corporaal

Anne is theaterdocent, volgt een Master Kunsteducatie aan Minerva en werkt aan verschillende kunstprojecten. Ze regiseert en schrijf voorstellingen, ze maakt liedjes en traint mee met de improgroep ‘De Commodoren’. Door haar werkervaring, theatertrainingen en Internationale theater conferenties in het buitenland, heeft ze een brede kijk op het theatervak over de hele wereld en kan ze hier bevlogen over vertellen.

Op vrijdagavond zal er eerst een les plaatsvinden over muziektheater. De lessen zullen beginnen met de basisbeginselen van muziektheater.

Er zal er ook aandacht gegeven worden aan de geschiedenis en dramaturgische aspecten van muziektheater. Een instrument spelen is absoluut niet noodzakelijk voor deze lessen, mocht je dat wel doen laat dat dan even weten in je aanmelding, dat is extra leuk. Er zal in fragmentarisch groepjes eigen scènes met een overkoepelend thema. Om in deze lessen zoveel mogelijk te leren is het ook de bedoeling dat je thuis het een en ander doet. Als je je inschrijft voor deze spelersgroep wordt er van je verwacht dat je dit ook af hebt wanneer dit van je gevraagd wordt. Daarnaast zal de tweede les op vrijdag een improvisatie les zijn. Waarin je de eerste lessen bezig gaat met aanwezig zijn, blokkeren accepteren en leren vertrouwen opbouwen. Ook zal er meer theoretische uitleg gegeven worden over improvisatie theater. Je leert een stuk op te bouwen, een verhaallijn te creëren en problemen in scènes op te lossen.

Competenties:

-De speler vergroot zijn/haar referentiekader wat betreft muziektheater

-De speler leert in 9 weken zijn artistieke keuzes beargumenteren

-De speler is bewust van de opbouw van een scène

-De speler leert een scène om te bouwen naar een rond en afgewerkt verhaal

-De speler kan problemen die zich in de scene voordoen binnen het stuk oplossen

anne.png
Anne Corporaal
Spelersgroep schema blok 1 2020/2021
DagTijdLocatieDocentType les
Maandag19:00-21:00Le petit theaterMarjolein InklaarFilmacteren
Maandag21:15 - 23:15Le petit theaterMarjolein InklaarFilmacteren
Dinsdag19:00 - 21:00Werktheater MoiTim van der MolenTeksttheater
Dinsdag21:15 - 23:15Werktheater MoiTim van der MolenTeksttheater
Woensdag18:45 - 20:45Het Oude ForumCorrie BansemaOriëntantieles
Woensdag21:00 - 23:00Het Oude ForumCorrie BansemaOriëntatieles
Vrijdag18:45 - 20:45Het Oude ForumAnne CorporaalMuziektheater
Vrijdag 21:00 - 23:00Het Oude ForumAnne CorporaalImprovisatie


Onze sponsoren