Spelersgroepen

Theatercursussen bij het Groninger Studenten Toneel

Het schooljaar wordt verdeeld in vier blokken, waarvan ieder blok bestaat uit negen lessen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor welke spelersgroep je je in wil schrijven. Aanmelden kan door te klikken op de activiteit!

Wat kun je verwachten van een spelersgroep?

  • Wekelijks twee uur theater spelen met een gezellige groep GST'ers;

  • Lessen die gegeven worden door ervaren docenten, waarvan de invulling verschilt per docent;

  • Samen gezellig naborrelen na het spelen.

Wat verwachten wij van jou? 

  • Als je je inschrijft voor een spelersgroep verwachten we dat je aanwezig bent, en bereid bent het werk voor de gekozen spelersgroep te doen. Mocht je niet kunnen ben je gediend dit aan te geven aan de Commissaris Interne Betrekkingen & de theaterdocent.

  • Wij vinden jullie mening erg belangrijk: voor feedback, het aandragen van thema’s en algemene vragen.

Ben je nog geen lid maar wel enthousiast geworden en wil je een keer een proefles nemen? Stuur dan een mail naar internebetrekkingen@groningerstudententoneel.nl. Ook andere vragen over spelersgroepen worden zo snel mogelijk beantwoord!

Let op! Bij het aanmelden voor een spelersgroep geef je toestemming voor het maken en gebruik van eventuele foto's met jou erop die gemaakt zijn tijdens de spelersgroep.Op de dinsdagavond: Roy Schepers
Vier Elementen

Hoi! Ik ben Roy. Sinds 2000 in Groningen; hier heb ik Engels en Psychologie gestudeerd. Ik heb 15 jaar ervaring met improvisatietheater; eerst als speler, later ook als docent. Ik ben ervaren met shortform improvisatie, zoals Theatersport, en met langere vormen, zoals De Vloer Op. Op dit moment volg ik een regie-opleiding bij VRIJDAG, en regisseer ik m'n eerste voorstellingen. Dit is m'n vierde spelersgroep bij GST.

In deze spelersgroep werken we met de vier elementen: vuur, water, lucht en aarde. Dit is een simpel maar fantastisch systeem om menselijk gedrag mee te analyseren, en is een populaire methode voor theater.

Je leert over de vier elementen: welk soort gedrag hoort bij elk element. Je zult merken dat je er al heel snel een beeld bij hebt. Vervolgens verkennen we in geïmproviseerde scènes allerlei manieren om de elementen toe te passen. We beginnen met groot spel: groteske karakters & typetjes. Daarnaast doen we ook subtieler theater: waarachtige scènes waarin je schakelt tussen de vier elementen. Je leert ook over jezelf: je gaat vanzelf merken welke elementen je makkelijk speelt, en welke wat dieper verstopt zitten.

Dit wordt een lessenreeks met veel variatie & veel plezier. De spelersgroep is geschikt voor iedereen, van echte theaterhoofden tot absolute beginners!


20220424_182729.jpg


WhatsApp_Image_2023-01-23_at_18.47.21.jpeg

Op de woensdagavond: Aranka Plante
Spelen vanuit verschillende speelstijlen

Heyhoi!

Mijn naam is Aranka Plante. 5,5 jaar geleden begon ik als speler en lid bij het GST. Ik heb hier altijd veel plezier gehad en vond de spelersgroepen een prachtige plek om mezelf uit te dagen en te ontwikkelen op theatraal gebied. Op dit moment zit ik in mijn afstudeerfase van de opleiding docent theater en heb ik een theatercollectief waarbij ik veel maak en speel. Ik kan niet wachten om mijn enthousiasme over theater met jullie te delen en gezamenlijk te ervaren.

Bij acteren gaan we tegenwoordig vaak uit van realistisch spel. Wanneer kom je geloofwaardig over? Hoe zet je emoties in? Hoe incasseer je? 
Maar naast realisme is er nog zo veel meer te ontdekken qua speelstijlen. 

In de 9 theaterlessen wil ik met jullie naar 3 verschillende theaterstijlen gaan kijken. We zullen het realisme (geloofwaardig spel en realistische improvisaties), episch theater (spelen met vervreemdingseffecten) en dadaïsme/absurd toneel (loslaten van alles wat logisch lijkt) behandelen.

In de lessen zal je zowel spelen als eigen materiaal gaan maken. We zullen met z’n allen veel op de vloer werken en af en toe naar materiaal van anderen kijken.
Dus heb jij zin om te spelen en maken vanuit verschillende speelstijlen en te ontdekken wat het beste bij jou past? 

Dan heb ik er enorm veel zin in jullie woensdag avond bij de lessen te zien!Dag

Tijd

Thema

Docent

Locatie

Dinsdag

18:45-20:45

Vier Elementen

Roy

De Witte Schuit

Dinsdag

21:00-23:00

Vier Elementen

Roy

De Witte Schuit

Woensdag

18:45-20.45

Speelstijlen

Aranka

Werktheater Moi

Woensdag

21:00-23:00

Speelstijlen

Aranka

Werktheater Moi


De inschrijvingen van de spelersgroepen gaan open op 30 januari om 17.00 en sluiten 4 februari om 23.59.
De spelersgroepen zelf beginnen in de week van maandag 6 februari en eindigen in de week van maandag 3 april.

Onze sponsoren