Spelersgroepen

Theatercursussen bij het Groninger Studenten Toneel

Het schooljaar wordt verdeeld in vier blokken, waarvan ieder blok bestaat uit negen lessen. Het derde blok zal van 8 februari tot 11 april zijn. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor welke spelersgroep je je in wil schrijven. Aanmelden kan door te klikken op de activiteit!


Spelersgroepen tijdens COVID-19

Het derde spelersblok zal vanwege de lockdown online zijn. En ook in de toekomst zullen de advisen van het RIVM en maatregelen van de regering opgevolg worden. Wanneer het weer mogelijk is, zullen de lessen weer fysiek worden. Deze zullen in dat geval op ander halve meter afstand zijn. Naar aanleiding van de corona maatregelen hebben wij besloten om met een kleiner aantal mensen in de spelersgroepen te gaan werken.

Verder bevindt zich op deze pagina het lesrooster en een korte introductie van wat je kan verwachten in elke spelersgroep. 

Wat kun je verwachten van een spelersgroep?

  • Wekelijks twee uur theater spelen met een gezellige groep GST'ers

  • Lessen die gegeven worden door ervaren docenten, waarvan de invulling verschilt per docent 

  • Samen naborrelen na het spelen

Wat verwachten wij van jou? 

  • Als je je inschrijft voor een spelersgroep verwachten we dat je aanwezig bent, en bereid bent het werk voor de gekozen spelersgroep te doen. Mocht je niet kunnen ben je gediend dit telefonisch aan te geven aan de Commissaris Interne Betrekkingen of de theaterdocent.

  • Wij vinden jullie mening erg belangrijk: voor feedback, het aandragen van thema’s en algemene vragen.

Voor vragen en/of met betrekking tot de spelergroepen kan je mailen naar internebetrekkingen@groningerstudententoneel.nl


De docenten en zijn of haar lessen

Op de maandagavond: Sherazade

Ik ben Sherazade Fritze, tweedejaars student Docent Theater. Mijn grote voorliefde voor theater is jaren geleden ontstaan uit mijn passie voor dansen. Ik wilde naast "performen" meer verdieping zoeken en kwam zo bij theater terecht. Ik werk graag vanuit de mens, en stel mijn deelnemers vaak de vraag, wie ben jíj? Ik wil graag weten wie je bent en wat je kan! Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen een enorme berg kennis en creativiteit met zich meebrengt. Mijn uitdaging binnen mijn lessen ligt in het opduiken van jóuw krachten. Of het nou is middels improvisatie of middels tekstbehandeling, het is altijd een ontdekkingsreis.

Improvisatie(technieken)

De komende periode ga ik aan de slag met improvisatie en technieken die je kan toepassen tijdens je spel wanneer je aan het improviseren bent. Geen twijfels meer, niet teveel nadenken en vooral geen angst voor het onbekende! Laat maar komen! Dat is ons uitgangspunt! We gaan d.m.v. spelopdrachten de mogelijkheden van improvisatie onderzoeken. Hierbij worden jou genoeg handvaten toegereikt die jij kan inzetten tijdens het improviseren. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat maakt improviseren juíst zo leuk. Tijdens deze lessen krijg je naast spelopdrachten en technieken, digitaal materiaal te zien en proberen we ook middels observeren kennis op te doen. Aan het einde van deze periode zullen we toewerken naar een kort avondprogramma waarbij ieder zijn meest ongeremde acteur of actrice in zich naar boven mag gooien tijdens dit presentatie moment.

SPB_AHK_Eindwerkprijs_2020.jpg
Sherazade Fritze

Op de woensdagavond: Jelke Rijpma

Hallo, mijn naam is Jelke Rijpma. Ik ben 23 jaar oud. Ik kom uit Leeuwarden en studeer daar aan de NHL-Stenden Docent Theater. Naast mijn studie ben ik actief bij het theatergezelschap Tryater en daar volg ik een interne acteursopleiding.

Vier Elementen

Tijdens mijn lessen gaan we werken aan de “Vier Elementen” van Helmert Woudenberg.
Deze methodiek is gericht op de elementen; Water,Aarde,Vuur en Lucht.
We gaan deze elementen gebruiken om mee te improviseren.
Door deze elementen toe te passen creëer je extra lagen in jou spel als acteur in
conflictsituaties. Als je deze methodiek toepast kun je gaan experimenteren met
verschillende kleuren tijdens de scène. Jou personage komt bijvoorbeeld boos op, maar die
boosheid komt ergens vandaan. Dus in plaats van de hele tijd die boosheid vast te houden
gaan wij onderzoeken waar dat vandaan komt en welke lagen er nog meer onder zitten.
Heb jij zin om met mij te gaan experimenteren welke verschillende lagen jij nog meer bezit
als acteur. Kies dan mijn lesblok en dan gaan we samen het onderzoek aan.

Profielfoto_Anton.JPG

Op de vrijdagavond:

Hoi! Mijn naam is Corrie derdejaars student van Docent Theater. Studeren doe ik in Leeuwarden, maar ik ben een geboren en getogen Groninger! Ontzettend leuk dus dat ik hier les mag gaan geven bij het GST! Theater is voor mij het mooiste middel om mensen raken, iets te laten ervaren of aan het denken te zetten. De veelzijdigheid fascineert mij.

Performance 

Het aankomende blok wil ik met jullie aan de slag met het zelf maken van een eigen performance! Tijdens deze lessenreeks gaan we bezig met bronnenonderzoek, het zelf schrijven van teksten en dit alles uitwerken tot een (digitale) presentatie van je eigen gemaakte product! Ben je benieuwd wat je zelf in huis hebt? En hoe je geïnspireerd kunt raken door alles om je heen; zelfs door je kamer waar je nu al zo lang in opgesloten zit? Dan ga ik graag met je aan de slag! Je maakt het hele maak proces van het maken van een performance mee. 

Van alles wat

Theater is het mooiste middel om mensen raken, iets te laten ervaren of aan het denken te zetten. Veelzijdigheid fascineert mij. Vandaar dat ik het ontzettend leuk vind om het aankomende blok weer een lessenreeksen 'van alles wat' te geven. We gaan samen kijken naar verschillende disciplines binnen toneel. Zoals een schrijfles, locatie theater of bewegings theater. En dan dat om te beginnen vanuit je eigen kamer!

corrie.jpg
DagTijdLocatieDocentTyper les
Maandag

18:00 - 20:00

OnlineSherazade Fritze
Improvisatie
Maandag20:00 - 22:00Online
Sherazade Fritze
Improvisatie
Woensdag18:00 - 20:00Online
Vier Elementen
Jelke Rijpma
Woensdag20:00 - 22:00Online
Vier Elementen
Jelke Rijpma
Vrijdag18:00 - 20:00
Online
Corrie Bansema
Performance
Vrijdag20:00 - 22:00
Online
Corrie Bansema
Van alles wat

Dit blok zal online starten, mochten we weer fysiek kunnen spelen kunnen de tijden van de blokken iets veranderen. 

Onze sponsoren