2016-2018

Het Proces

2016

Het Proces gaat over Josef K, een vooraanstaande bankmedewerker, die van de ene op de andere dag in een absurde nachtmerrie terecht komt. Hij wordt van zijn bed gelicht en gearresteerd, zonder te weten waarvoor. Overtuigd van zijn onschuld gaat K de strijd aan. Maar iedere keer als hij een poging doet het raadsel te ontcijferen, verschuift als in een droom de werkelijkheid en raakt hij verder verstrikt. Hij komt terecht in een bizarre wereld, een doolhof, waarin logica lijkt te wijken voor angst, schuld en de macht van onzichtbare rechters. Langzaam raakt K’s leven doordrongen van ‘het proces’ waarvoor niemand verantwoordelijk lijkt.

Dit toneelstuk geregisseerd door Jet Kragt is een toneelbewerking door Joeri Vos naar de gelijknamige roman van Franz Kafka. Het originele werk van Kafka is al bijna honderd jaar oud maar nog steeds griezelig actueel.

Cast
Chai de Groot, Devi Smits, Jort Hiemstra, Eva Vos, Martin Kroon, Martijn van Dussen, Leonne de Jong, Jente Poiesz, Fleur Lock, Floris van der Plas, Jenna Vreugdenhil

Regie
Jet Kragt


Festen

2016

Naar de gelijknamige Deense film uit 1998 van Thomas Vinterberg. De toneelversie van Festen is slechts enkele keren in Nederland en Vlaanderen te zien geweest.

Festen draait allemaal om een familiereünie. Vader Helge, het sterke hoofd van een welgestelde Deense familie, viert zijn vijftigste verjaardag. Zijn kinderen, twee zoons, een dochter, hun aanhang en vele familieleden en vrienden komen een feestelijk diner bijwonen. Maar niet iedereen is van plan er een groot feest van te maken. Een van de zoons grijpt het evenement aan om een gruwelijk geheim uit het verleden te onthullen en hierdoor barst de bom. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe verbonden. Een rollercoaster aan gebeurtenissen en emoties. Aangrijpend, onthutsend en hilarisch.

Ben je benieuwd? Zet dan 2 t/m 5 februari alvast in je agenda, want het wordt zeker een bijzondere ervaring!

Cast

Fleur – Michelle
Karlijn – Mette
Anne – Kim
Emma – Else
Robin – Helge
Charlotte – Helene
Hugo – Lars/Onkel Leif
Jordy – Helmut
Carlijn – opa/ Rachel
Gijs – Michael
Martijn – Christian
Annelien – Pia

Regie
Dio van Velden begon zijn theatercarrière door met zijn cabaretgezelschap seizoenenlang langs de Nederlandse theaters te trekken. Hij werd de jongste theatermanager van Nederland in het uit haar as herrezen LIDO Amsterdam. Vanaf dat moment legde hij zich toe op het bedenken, produceren en regisseren van theater-dinershows voor en met John de Mol/Wentink Evenementen, Palais des Fous, Arjan van Dijk Groep, theaterrestaurant de Heksenkethel en Party Company waarvan hij jarenlang artistiek leider was. Zijn gevangenisspektakel ALCATRAZ staat nog steeds te boek als de langstlopende dinershow van Nederland.


Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het schrijven van toneelstukken, monologen en liedteksten. Hij regisseert ambitieuze en enthousiaste toneelgezelschappen en begeleidt studenten van diverse theateropleidingen naar hun eindexamen. Een belangrijk onderdeel in zijn werk is publieksparticipatie. Het publiek doet er waarlijk toe. Iedere individuele bezoeker. Dat maakt een bezoek aan een van stukken meer dan een ervaring. Namelijk een beleving!


Midzomernachtdroom

2017

‘Midzomernachtdroom’ is een komisch drama over ingewikkelde liefdesverhoudingen tussen vier jonge mensen. Zo wil Hermia niet uitgehuwelijkt worden aan Demetria, omdat ze verliefd is op Lysander. Hermia’s vriendin Helena is wel verliefd op Demetria, maar haar liefde wordt niet beantwoord. Volgt u het nog? Met chemische middelen wordt liefde gevonden waar eerst niets was. Bereid u voor op varkens, Adidas en spannende dansroutines in nachtclub Bos.

Cast

Ivor van der Laan
Leonne de Jong
Rick van Lier
Fleur Lock
Marcia Brinksma
Amy Jeschke
Raf Widdershoven
Fenna Smits
Tosca Boot
Boet Hogenbirk
Jenna Vreugdenhil
Gijs Thedinga

Regie
Angelie Wassink


Woyzeck

2017

Het Groninger Studenten Toneel waagt zich 180 jaar na de dood van de schrijver Georg Büchner, aan het inmiddels beroemde verhaal van Woyzeck. Franz Woyzeck is een jonge en arme soldaat, woont samen met Marie, waarmee hij een dochter heeft. In de poging zijn gezin te onderhouden werkt Franz voor een stel dokters die hem al een kwart jaar niet anders doen eten dan kiwi’s. Franz raakt in het stuk steeds meer vervreemd van zijn omgeving en van zichzelf. Als hij vervolgens de moed vindt om controle te nemen en een daad te stellen, vermoordt hij zijn lief. Woyzeck is een intens drama waarbij de wil tot handelen catastrofaal afloopt. Een poëtische voorstelling, met livemuziek, schilderkunst, 21 pallets, een paard en veel kiwi’s.

Cast
Luc van Schie
Karlijn van Elburg
Marcia Brinksma
Fleur Lock
Avalon van der Wal
Amy Jeschke
Gijs Thedinga
Ivor van der Laan
Christiaan Mein
Brechje Weijmans
Marloes Renzenbrink

Regie
Zen Roorda


Onder het Melkwoud

2018

Het Groninger Studenten Toneel brengt samen met regisseuse en dramaturge Jessica Kuitenbrouwer het hoorspel 'Onder het Melkwoud' uit de jaren vijftig naar het toneel in USVA.

Dit actuele stuk gaat over het contrast tussen de buitenwereld en de 'droomwereld' van de mens. Het publiek krijgt een zeldzame kijk op de gebrekkige mens die we doorgaans niet aan de buitenwereld willen presenteren. De persoonlijkheid die ze werkelijk bezitten wordt blootgegeven in hun 'droomwereld' waar alle lusten, verlangens en duisterheden wél aan bod mogen komen.

Bereid u voor op romantiek, tirannie en komische karakters, maar houd vooral uw ogen én oren heel goed open...

Regie
Jessica Kuitenbrouwer

Cast:
Lars Blei, Sander Kaatee, Juliette Haarler, Aranka Plante, Lisa Bevers, Sanne Schoemaker, Jans Jelijs, Suzanne Jansen, Ruth van der Lee, Mick Wolbers, Eva Vos, Davey Schilling