Over GST

Groninger Studenten Toneel

Het GST is een studentenvereniging, die aan alle studenten van Groningen de kans biedt zich bezig te houden met professioneel theater, zowel op de planken als achter de schermen. Ieder jaar brengt de stichting twee theaterproducties uit voor een breed publiek.

Daarnaast organiseert het GST theaterworkshops samen met bekende acteurs, om zo ook de onervaren student een kans te geven om te leren acteren, en misschien een nieuw talent in zichzelf te ontdekken.

Geschiedenis

De Stichting Groninger Studenten Toneel (GST) is in de zomer van 2003 opgericht door 6 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Deze studenten hadden het gevoel dat er iets miste binnen cultureel Groningen. Nergens was een onafhankelijke organisatiewaar studenten op een professionele manier toneel konden maken. In Groningen zijn weliswaar subgroepen van studentenverenigingen die zich met toneel bezighouden, maar deze zijn niet toegankelijk voor alle studenten, slechts voor leden. Dit gat in cultureel Groningen moest dus opgevuld worden, hiertoe is het GST opgericht. Vanaf 2017 is het Groninger Studenten Toneel een studentenvereniging.

Inmiddels wordt het GST door velen al gezien als hét overkoepelende studententoneel orgaan van Groningen, en laat zich kenmerken door een zeer professioneel karakter.

In de afgelopen jaren zijn er al veertien grote producties ten uitvoer gebracht. In het eerste jaar waren dit ‘God’ van Woody Allen en ‘Een Doodleuke Erfenis’ van auteur Norman Robbins. Het jaar daarop werd in maart drie keer de voorstelling ‘De Nacht Van De Bonobo’s‘, geschreven door Oscar van den Boogaard gespeeld en in juni ‘Los Zand’ van Annie M. G. Schmidt. In het 3e jaar werden ‘Les Liaisons Dangereuses’ en ‘On the Road’ goed ontvangen door het publiek. In maart 2007 heeft ‘De Vuurproef’ alle verwachtingen overtroffen met een record van bijna 850 bezoekers. In het jaar 2007-2008 speelde het G.S.T. ‘Cyrano’ als haar tweede stuk, in de Oosterpoort. Jacques d’Ancona noemde het stuk “verfrissend en vernieuwend”. Hierna volgden ‘Rust, Vrede en Flinterman’ en ‘Momenten van Geluk’. In 2009 heeft het GST afgetrapt met het stuk ‘Cocktail’, en werd het jaar afgesloten met het stuk ‘Alles‘. Het Groninger Studenten Toneel leverde in het daaropvolgende jaar haar dertiende (‘Sangria!’) en veertiende (‘Romeo & Julia‘) toneelproductie af. In 2013 werden de stukken ‘Frankenstein’ en ‘Boiling Frog’ gespeeld voor uitverkochte zalen. In 2015 speelde we ‘Wie is er Bang?’ en de ‘Mensenhater’. Beide werden erg goed ontvangen door het publiek. In 2015 zijn ‘Dood van een Handelsreiziger’ van Arthur Miller en ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ ten tonele gebracht en afgelopen jaar zorgden ook Thomas Vinterberg’s ‘Festen’ en Kafka’s ‘Het Proces’ weer voor uitverkochte zalen. Afgelopen jaar speelde we ‘Woyzeck’ en ‘Midzomernachtdroom’