Over GST

Groninger Studenten Toneel

Zoek jij ontspanning, een fantastische groep vrienden, de mogelijkheid om je toneeltalenten te verbeteren? Dan ben jij bij ons aan het juiste adres. Het Groninger Studenten Toneel is namelijk meer dan 'gewoon' een studentenvereniging. Naast de borrels ben je van harte welkom op een van onze weerwolfavonden, escaperoom-uitjes, theaterworkshops of weeklijkse toneelles onder leiding van een professionele theaterdocent die we GRATIS aanbieden. Tot slot brengt het Groninger Studenten Toneel elk jaar twee theaterproducties uit voor een breed publiek waar JIJ auditie voor kunt doen!


​Geschiedenis

Het Groninger Studenten Toneel is niet altijd een studentenvereniging geweest. We zijn in de zomer van 2003 als stichting opgericht door zes studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Deze studenten hadden het gevoel dat er iets miste binnen cultureel Groningen. Nergens was een onafhankelijke organisatie waar studenten op een professionele manier toneel konden maken. In Groningen zijn weliswaar subgroepen van studentenverenigingen die zich met toneel bezighouden, maar deze zijn niet toegankelijk voor alle studenten, slechts voor leden. Dit gat in cultureel Groningen moest dus opgevuld worden, hiertoe is het GST opgericht.

In onze tijd als stichting ontstond er een hechte groep studenten die geregeld naast de producties afspraken om een drankje te doen en een, jazeker dames en heren, lekker potje te weerwolven. Niet gek dus dat het 14e stichtingbestuur besloot dat het tijd werd om de stichting te veranderen naar een vereniging en zo geschiedde in 2017. Inmiddels gaan we nog steeds geregeld een avondje weerwolven, maar hebben we ook een legioen van andere activiteiten op de planning staan, waaronder theaterles. Toch vond het 15e stichtingsbestuur en tevens eerste verenigingsbestuur het belangrijk om het authentieke karakter van het Groninger Studenten Toneel in ere te houden en creëerde daarom het 'Weerwolflidmaatschap'. Een lidmaatschap voor iedereen die niet per se staat te springen om toneellessen, maar WEL graag wil weerwolven, borrelen, lasergamen, pubquizen, escaperoomen (of een van onze andere schittermagische activiteiten) of wil besturen in een van onze commissies. 

28700670_1726768220720130_5981079816995059988_o.jpg

Spelersgroepen

Als studentenvereniging bieden wij onze leden elke week les van een professionele theaterdocent aan. Momenteel worden deze lezen aangeboden op woensdag- en vrijdagavond. Onze leden kunnen kiezen uit drie verschillende groepen die op hun beurt verschillende thema's behandelen. Zo hebben we in het verleden tekst behandeld, maar ook improvisatie en de verschillende stijlen binnen theater. Verder bieden wij leden met veel toneelervaring de mogelijkeid om mee te doen met onze gevorderde groep. Wekt dit je interesse? Dan mag je natuurlijk altijd een keertje komen kijken.

Kopie_van_DSC_0172.JPG


Producties

​In de afgelopen jaren zijn er al veertien grote producties ten uitvoer gebracht. In het eerste jaar waren dit ‘God’ van Woody Allen en ‘Een Doodleuke Erfenis’ van auteur Norman Robbins. Het jaar daarop werd in maart drie keer de voorstelling ‘De Nacht Van De Bonobo’s‘, geschreven door Oscar van den Boogaard gespeeld en in juni ‘Los Zand’ van Annie M. G. Schmidt. In het 3e jaar werden ‘Les Liaisons Dangereuses’ en ‘On the Road’ goed ontvangen door het publiek. In maart 2007 heeft ‘De Vuurproef’ alle verwachtingen overtroffen met een record van bijna 850 bezoekers. In het jaar 2007-2008 speelde het G.S.T. ‘Cyrano’ als haar tweede stuk, in de Oosterpoort. Jacques d’Ancona noemde het stuk “verfrissend en vernieuwend”. Hierna volgden ‘Rust, Vrede en Flinterman’ en ‘Momenten van Geluk’. In 2009 heeft het GST afgetrapt met het stuk ‘Cocktail’, en werd het jaar afgesloten met het stuk ‘Alles‘. Het Groninger Studenten Toneel leverde in het daaropvolgende jaar haar dertiende (‘Sangria!’) en veertiende (‘Romeo & Julia‘) toneelproductie af. In 2013 werden de stukken ‘Frankenstein’ en ‘Boiling Frog’ gespeeld voor uitverkochte zalen. In 2015 speelde we ‘Wie is er Bang?’ en de ‘Mensenhater’. Beide werden erg goed ontvangen door het publiek. In 2015 zijn ‘Dood van een Handelsreiziger’ van Arthur Miller en ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ ten tonele gebracht en afgelopen jaar zorgden ook Thomas Vinterberg’s ‘Festen’ en Kafka’s ‘Het Proces’ weer voor uitverkochte zalen. Afgelopen jaar speelde we ‘Woyzeck’ en ‘Midzomernachtdroom’. In 2018 brachten we het hoorspel 'Onder het Melkwoud' naar de planken en sleepten we vier sterren in de wacht. Wil jij een meer gedetailleerd overzicht van al onze voorstellingen? Klik dan hier.

Productiegroepsfoto.jpg
Productieleden 'Onder het Melkwoud'

Onze sponsoren