Dit jaar is een zeer uniek jaar voor het Groninger Studenten Toneel (GST). Het GST is uit haar voegen gesprongen en is begonnen aan een metamorfose. Misschien is het je ontgaan, maar op organisatorisch niveau is er in het GST veel veranderd. Het is Groninger Studenten Toneel is geen stichting meer, maar een vereniging!

Op 17 juli 2017 heeft het 14e bestuur de nieuwe statuten van Vereniging Groninger Studenten Toneel ondertekend.

Toen het Groninger Studenten Toneel nog een stichting was, was haar voornaamste bezigheid het uitbrengen van twee mooie producties in een jaar. Iedere student vanbinnen en buiten het GST kon auditeren om aan een productie mee te spelen. Door open audities te houden, in combinatie met een professionele regisseur/regisseuse, kon kwaliteit van de producties worden gerealiseerd. En dat was ook het doel; het uitbrengen van twee mooie producties, waar het publiek van Groningen in geuren en kleuren van kon genieten.

Door de jaren heen zijn er verschillende besturen op en afgetreden met als doel om het GST als organisatie te laten groeien. Dit bleek voor ieder bestuur een lastige, al dan niet onmogelijk taak. De theaterwereld is een harde wereld. De audities van producties waren open, maar afwijzing van een productie demotiveerde de auditanten om zich verder te verbinden met het GST. Het GST kon deze studenten weinig bieden. Om ze wel wat te bieden moesten er dingen gaan veranderen.

Het 14e stichtingsbestuur heeft er goed aan gedaan om in te zien, dat er onder de studenten in Groningen behoefte was aan een toneelvereniging. Zo is er uiteindelijk besloten om de transitie van stichting naar vereniging in gang te zetten. Tegenwoordig is er binnen het GST meer te doen dan ooit tevoren. Ook studenten die enkel lekker toneel willen spelen, maar die niet per se voor een publiek hoeven op te treden, vinden hier hun plek in bijvoorbeeld commissies en speelavonden onder leiding van een professionele theaterdocent. Maar misschien wel het belangrijkste: JE KUNT NU EEN HEUSE GST’ER WORDEN!

Het Groninger Studenten Toneel zal haar vrije karakter blijven behouden. De audities zijn open, de leden zijn toegankelijk, er zijn geen ontgroeningspraktijken en er is aandacht voor persoonlijk groei. Maar boven alles; de vereniging, haar leden en het toneel spelen, is vooral schittermagisch.

Geen gezeur, word acteur!

Liefs,

Het bestuur

schermafbeelding-2017-10-16-om-21-38-24